Marque d’Honneur in Zoetermeer

Geplaatst door

Gekweld door een lichte liesblessure, opgelopen eind juni op een Goudse Runners-training, heb ik het de laatste tijd een beetje rustiger aan gedaan.
Na een weekje complete stilstand begon ik voorzichtig weer uit de schulp te kruipen met korte trainingen van ten hoogste 5 kilometer, met aanvankelijk een zeer bescheiden tempo.
Na een week of twee liep ik qua lies gelukkig weer helemaal pijnvrij maar bleef ik toch voorzichtig en liep ik wellicht iets te verkrampt, waardoor ik overal en nergens weer kleine pijntjes kreeg. Maar ook dat is inmiddels helemaal verdwenen.

Na een – gezien de grote hitte (30 graden) – vlotte Goudse Runners 3km testloop op 19 juli had ik gelukkig weer het gevoel ‘back on track’ te zijn.

Letterlijk in de nacht van (afgelopen) zaterdag op (afgelopen) zondag besloot ik, al woelend in mijn mandje, de juli-editie van de 3Plassenloop (5km) van de Roadrunners Zoetermeer te gaan lopen. Ik had daarvoor 4 redenen bedacht:

  1. Ik moest toch één dezer dagen in Zoetermeer zijn om wat aan mijn dochter af te geven
  2. Als oud-Roadrunner uit Zoetermeer vind ik het wel leuk om af en toe even de oude loopmakkers en de gewijde loopgronden te bezoeken
  3. Ik wilde weer wat ‘wedstrijdritme’ opdoen, en deze loop is daarvoor uiterst geschikt
  4. Er zouden deze ochtend twee Roadrunners worden herdacht, van wie ik er één heb gekend

Het was bewolkt maar al erg warm toen ik om ongeveer 9:30 uur bij het Roadrunners clubhuis aan het Noord-AA meer arriveerde. De inschrijving was snel gedaan, het startnummer was al even snel opgespeld, zodat ik al voor 10’en (de loop begon om 10:30 uur) aan het inlopen was. Pfffffoe wat was het warm en vooral benauwd, en dat al tijdens de dribbel en de warming-up oefeningetjes.

Toen op tijd weer terug naar het startpunt voor de plechtigheid. Eén van de leden van Roadrunners Zoetermeer had de onbeschrijflijke pech gehad om met haar man en 296 anderen in het ramptoestel MH17 naar Maleisië te vliegen, de vlucht die helaas nooit aankwam… Een ander lid was zeer onlangs in zijn slaap overleden, hij werd 80 jaar en was de nestor van de Roadrunners – dat laatste was hij al in de tijd dat ik daar lid was (2003-2005).
Aan deze twee mensen werd deze loop opgedragen, er werd een toespraak gehouden, een gedicht voorgelezen en een minuut stilte gehouden, allemaal bijzonder indrukwekkend.
En zoals de organisator na afloop daarvan treffend zei: ‘tja laten we dan nu ook nog maar wat gaan lopen….’

Al tijdens de plechtigheid waren de laatste wolken weggeschoven en stonden wij in de volle zon. Het zou een zware loop worden…

Iets na half elven werden wij dan ‘weggemisthoornd’ (wegschieten leek ook hier niet op zijn plek). Ik besloot van begin af aan er maar een aardig tempo in te gooien, het was tenslotte ‘maar’ 5km dus dat moest te overzien zijn…. Bovendien wilde ik bewust op mentale weerbaarheid trainen, op afzien dus. Nou dat laatste lukte wonderwel Het parcours was voor het overgrote deel onbeschut, zodat het zonnetje mijn kalende kruintje van een prachtig rood kleurtje voorzag en de warmte voor een bijna onaanvaardbaar vochtverlies zorgde. Ja, dat was wel eventjes afzien….

Toch ging het lekker! In de eerste honderden meters van de loop schoten er nog wel een paar mensen langs mij heen (ik startte niet helemaal vooraan), maar daarna passeerde er niemand meer en kon ik, net zoals in de Goudse Houtloop, sommige te snelle starters één voor één oprapen.

Vastberaden en met soepele tred

Met een klein eindsprintje passeerde ik de finish in een brutotijd van 23:36 en daar was ik eigenlijk gezien de omstandigheden best tevreden mee!

Beste Roadrunners, het was leuk om weer eventjes in jullie midden te vertoeven en weer iets van die oude sfeer op te snuiven, dat ga ik vaker doen.
Jullie zijn nog altijd een mooie club en een fijn stel mensen, het eerbetoon gisteren is daar een treffend voorbeeld van. De organisatie van de loop was als altijd super. Dankjulliewel!

Gepost op Looptijden.nl door Peter de Haan op maandag 28 juli 2014 14:33

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.