Met de Progrids over de cattle grids

Geplaatst door

In mijn agenda stond voor 17 mei al geruime tijd een plekje gereserveerd voor de Goudse Houtloop. Een loop zowat door mijn achtertuin, in een mooi gecultiveerd stuk veengrondengroen aan de zuidkant van de Reeuwijkse Plassen. Donderdag had ik al het parcours verkend: veel draaien en keren, verharde én onverharde paden en behoorlijk veel bruggetjes die dikwijls van een veeroostertje waren voorzien. Kortom: nooit écht lekker in je ritme komen, een ‘tall order’ vooral met warm weer…

Voor mijn eerste Goudse Houtloop had ik gekozen voor de 10 kilometer, die zou worden afgelegd in een tweetal ronden van 5 kilometer. Men kon naar believen ook één of drie rondjes doen.
De laatste 2 maanden (na de CPC halve marathon) was ik van de trainingsschema’s voor halve marathons afgestapt om weer eens wat meer op snelheid én op verantwoorde wedstrijdopbouw te trainen. Mijn valkuil is van jongs af aan geweest om véél te snel te vertrekken en dan soms te constateren dat het schip wel érg vroegtijdig strandde. Nou kan je natuurlijk hardleers blijven, maar op een gegeven moment word je het/jezelf toch beu……

De weersvoorspellingen bleken bij het (vroege) opstaan bewaarheid. Ideale omstandigheden voor strand- of zwembadbezoek, natuurlijk gevolgd door het onvermijdelijke BBQ’tje, maar niet echt voor een inspannende hardlooprace… Maar enfin, even doorbijten, de lichtste en kortste hardloopkleertjes aan, en hup op de fiets naar de start-/finishlocatie bij de wielerbaan aan de rand van de Goudse Hout.

Ik besloot om in het half uur voor de start (10 uur) mijn twee waterflesjes al leeg te lurken en verder de gordel met flesjes niet om te doen. Er zou drinken worden aangereikt na 5km (en na de finish) en dat moest maar voldoende zijn.

Om vijf over tien – na een heuse briefing – werden wij dan weggeschoten door een heuse Goudsche Wethouder, wat een eer…
Na een rondje over de wielerbaan nestelde ik mij comfortabel in een viermans groepje, deed het nodige afloswerk, en gevieren draaiden wij na 5km weer de wielerbaan op in een 5km-tijd van 26:16. Dat vond ik wel een beetje langzaam, maar ja: die warmte… Bovendien voelde ik wél dat ik nog behoorlijk wat energie over had voor het tweede deel – en dat voelt best lekker, vooral als het zo warm is.

Nog op de wielerbaan viel het groepje uiteen: één van de lopers demarreerde, ik probeerde te volgen, versnelde wel en hield dat ook vol, maar kon zijn tempo niet volgen. De andere twee waren gezien.

De tweede ronde van 5km ging eigenlijk veel beter dan de eerste: ik liep nu alleen en kon mij richten op de mensen die vóór mij liepen. Dat leidde de aandacht af van de warmte, de blakerende zon en de langzaam intredende vermoeidheid.
Op die manier kon ik zo’n 10-12 mensen ‘opvegen’ die – uiteraard met alle respect jegens hen – elk voor mij als een springplankje fungeerden richting volgende loper en uiteindelijk richting finish.

Met een klein sprintje kwam ik over de eindstreep in 51:17. En ach: dat is nou niet echt een supertijd, maar wél een negatieve split: 26:16 om 25:01. En daar was het mij voornamelijk om te doen geweest!

Oh ja: de organisatie van de Goudse Houtloop was in handen van Loopgroep Gouda, en zij hebben zich perfect van die taak gekweten, dat moet worden gezegd. Volgend jaar ga ik mij daar wagen aan de 15km, en hopelijk kan ik mijn race dan nóg beter opbouwen!

Gepost op Looptijden.nl door Peter de Haan op zaterdag 24 mei 2014 16:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.