Van Positieve+ naar Negatieve- split

Geplaatst door

De komende weken staan voor mij in het teken van het trainen op verantwoorde race-opbouw. Ik heb mij na een aantal zeer confronterende halve-marathon-ervaringen heilig voorgenomen ervoor te zorgen dat de negatieve split een ‘onbewuste bekwaamheid’ wordt. Dit wil zeggen: een snellere tweede helft dan de eerste. Tot die tijd loop ik geen halve marathons meer.

Om mijn doel te bereiken heb ik mij ingeschreven voor een aantal 10km-lopen waarin ik dat ga trainen. De 10km-lopen die ik vorig jaar liep kenmerkten zich ook al door een positieve split, met als ‘dieptepunt’ de Geuzenloop in Zoetermeer. Daarin waren de tweede 5km bijna 3 minuten langzamer dan de eerste: 24 om 27 minuten. Ook de Goudse Singelloop kenmerkte zich door een groot verval, ondanks een eindtijd van 49:29.

Tijdens de Groenhovenloop in februari ging het opeens wel weer redelijk (26:40 om 25:50), maar tijdens de Koningsloop op Koningsdag verviel ik weer in de oude fout, ondanks een goede eindtijd. De Goudse Houtloop van 17 mei gaf wel weer wat herstel te zien (26:16 om 24:57), maar duidelijk voor mij is dat het allemaal nog veel te grillig is.

Het frappante is: tijdens al die duurlopen die ik in mijn eentje loop, lukt het altijd wel met de opbouw. Dit komt doordat ik dan grote ronden loop in volle concentratie en trance. Daarbij: wie wil er nou halverwege zo’n grote ronde – en ver van huis – in de problemen komen? Wedstrijden zijn meestal wat rommeliger en nodigen meer uit om te fluks van start te gaan. Daarvan wil ik nu voorgoed af! Daarom ga ik wedstrijd-/prestatielopen gebruiken om daarop te trainen. Ook ga (en laat) ik er bij de Goudse Runners-trainingen nog beter op letten.

Tijdens de Woerdense Singelloop op 2 juni ga ik niet eens voor een snelle tijd. Er moeten 3 ronden á 3.3km worden afgelegd, ideaal om de opbouw te trainen. Bij de Haastrechtloop op 21 juni moeten – vind ik – de resultaten daarvan te zien zijn. Kort daarna plan ik nog één of twee 10km-lopen in om te zien of de vooruitgang structureel wordt.

Pas als dát zo is…..dan schrijf ik mij in voor de Geuzenloop halve marathon eind september in Zoetermeer!

Gepost op Looptijden.nl door Peter de Haan op maandag 26 mei 2014 17:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.