Gezellige Chaos bij de Goudse Singelloop

Geplaatst door

Gisteren 12 september verzamelden zich zowat 2500 lopers in de pittoreske Goudse binnenstad voor de 26e editie van de Singelloop. Nou ja, Singelloop: de loper komt wel een stukje over de Kattensingel maar daar is dan ook alles mee gezegd. Je zou het eerder De Goudse Straatjes- en Steegjesloop kunnen noemen, dat is een veel passender naam. Nee, dan Woerden: daar voert de plaatselijke Singelloop daadwerkelijk en geheel langs de buitensingels van de binnenstad. Maar dat terzijde.

Goudse Runners Wim en Liesbeth met hun dochter Linda

In Gouda wordt gestart en gefinisht naast het prachtige 14e-eeuwse Gothische stadhuis midden op de driehoekvormige beklinkerde Markt. Het is een avondloop, en als laatste gaat de langste afstand (10km) om kwart over zeven van start.

Er is een grote diversiteit in afstanden: voor de jongsten is er een 1km- en een 2km-loop, en voorts zijn de afstanden 3.5, 7 en 10km, die in resp. 1, 2 en 3 rondjes worden afgelegd. Voor de hogere wiskundigen onder U: dat betekent inderdaad dat het rondje voor 3.5km en 7km iets is opgerekt ten opzichte van dat voor de 10km.

Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om aan de Goudse Singelloop mee te doen. Voor velen van mijn collega-Goudse-Runners is het jaarlijks de enige wedstrijd waarvoor zij te porren zijn. Een heel jaar lang wachten zij gespannen op de Dag van Inschrijving (de startnummers zijn binnen enkele uren uitverkocht) en vervolgens op de Grote Goudse Hardloopbeproeving.
Sommige anderen, waaronder ikzelf, lopen veel meer wedstrijden. Dit jaar had ik besloten mij niet in te schrijven, omdat verderop deze maand al de Geuzenloop op het programma stond. Bovendien is deze loop qua loop niet helemaal mijn kopje thee: het is een voortdurend draaien en keren, vooral in de binnenstad. De Amstel Gold Race is er niets bij.
Maar ja, toen mijn Goudse Runners-trainer Paul op het laatste moment moest afhaken vanwege een vervelende blessure was ik natuurlijk niet te beroerd om zijn startnummer onmiddellijk in te pikken!

Vlak vóór het stadhuis, precies op de plek waar jaarlijks de grote Noorse kerstboom wordt neergezet en waarvan de lichtjes op Kaarsjesavond worden ontstoken, verzamelden de Goudse Runners zich voor de warming-up. Dat betekende eerst een kilometertje en groupe dribbelen door de binnenstad, en vervolgens terug op de Markt de gebruikelijke opwarmoefeningetjes. Dat alléén al trok een hoop bekijks van het in groten getale aanwezige publiek. Wij waren er klaar voor, en dat lieten wij zien ook!

GR-trainer Ed verzorgt de warming-up

Om kwart over zeven, in een heerlijk avondzonnetje, werden wij dan weggeschoten(!) door een Heuse Hoge SponsorMeneer. Iets meer dan duizend enthousiastelingen worstelden zich al hakkentrappend, slaand, duwend en trekkend door de eerste honderden meters. Ik wist ook meteen weer de andere reden waarom ik deze loop wat minder vind! Ook was het behoorlijk warm voor zover je niet in de schaduw liep, maar ach dat is op zichzelf natuurlijk helemaal geen reden om te klagen…

Omdat ik deze loop als trainingsloop voor de Geuzenloop in Zoetermeer beschouwde ging ik bepaald niet als een raket van start. En jawel: dat heb ik tot het eind weten vol te houden! Het eerste rondje ging lekker langzaam in 17:19, het tweede ging ietsje minder lekker langzaam in 17:07, waarna ik toch weer in stijl afsloot in 17:18. Allemaal netto. Als ik dat optel kom ik op 51:44, maar Racetimer.eu (dankjewel Racetimer.eu!) snoepte er speciaal voor mij nog twee secondjes vanaf: 51:42…..
Geen supertijd, integendeel: vorig jaar ging het ruim 2 minuten sneller, maar ach ik heb gewoon lekker gelopen en genoten van alle aanmoedigingen van bekenden en onbekenden.

Na deze inspanning togen de Goudse Runners – zoals het hoort – naar het café, waar het nog lang onrustig maar vooral gezellig bleef!

Enne…..vanochtend vroeg was bijna iedereen weer paraat bij de reguliere zaterdagtraining! En geloof maar niet dat het een dooie-akkertjes-uitlooptraining werd: vooral diegenen die gisteravond gelopen hadden bekampten elkaar weer alsof het leven ervan af hing.

En dan nu op naar Zoetermeer, de Geuzenloop 10km op de 28e van deze maand. Doel: sneller dan gisteren, en het liefst onder de 50 minuten!

Gepost op Looptijden.nl door Peter de Haan op zaterdag 13 september 2014 21:28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.