Van je Ras Ras Ras in Eén-Zestien om de Plas

Geplaatst door

Willemijn en haar NOS-trawanten hadden het goed voorspeld: zaterdag 19 maart 2016 was een grauwe en grijze dag in het Groene Hart van Nederland. De temperatuur kwam maar niet boven de 8 graden uit, en een wat onregelmatige bries was opgestoken boven de Reeuwijkse Plassen. Eigenlijk was het weer om binnen te blijven en de stralende lente zittend op de bank met een goed boek (en dito glas) af te wachten. Buiten op de grote parkeerplaats van de Reeuwijkse Hout was het echter een drukte van belang.

Voor de 64e keer in de historie stond daar de Reeuwijksche Plasschenloop op de agenda. Een legendarisch loopfestijn georganiseerd door SC Reeuwijk, de plaatselijke antilopenvereniging. Afstanden van 5, 10 en 15 kilometer konden worden overbrugd door de hardlopers die (echt waar) van heinde en verre op dit spektakel waren afgekomen. Nee, het is geen massale loop. Voor de 15km waren bijvoorbeeld 171 atleten komen opdraven – toepasselijk, dat dan weer wel.

Als Import-Gouwenaar-van-Heldersche-Afkomscht was dit voor mij natuurlijk een thuiswedstrijd. En temidden van al die ellenlange afstanden die ik tegenwoordig tijdens wedstrijden én trainingen pleeg af te leggen was een 15km-wedstrijdloop in het plassengebied vanzelfsprekend een heel fijne afwisseling. Bovendien deden er nog wat collega-Goudse Runners mee – op zich een gezellig gegeven.

Het is ook nog eens één van mijn lievelingsafstanden, die 10 Metrische Mijlen. In een ver verleden had ik deze afstand al eens overbrugd in een voor mijn doen onwaarschijnlijke 1:11:35, maar dat is een typisch geval van Andere Tijden Sport. En wat bedoelde ik dáár ook alweer mee? Op een mooie dag in 2014 heb ik alle ‘toptijden’ op alle afstanden die ik ooit liep ritueel verbrand en ben ik feitelijk opnieuw begonnen. Nieuwe tijden, nieuwe kansen. En wat blijkt: als je je tegenwoordige tijden niet langer afzet tegen die achterlijk scherpe ‘toptijden’ van vroeger, dan geniet je meteen ook weer veel meer van je verrichtingen en vorderingen. Want die laatste zijn wel degelijk te bespeuren. In 2014 had ik na een aantal pogingen het New-Era PR op de 5km op 22:22 weten te krijgen. En in de afgelopen 3 maanden had ik de halve marathons van respectievelijk Egmond, Gouda en Den Haag steeds onder de 2 uur voltooid. Dat was mij één keer eerder gelukt (in 2003) en daarna was het een beetje kommer en kwel geweest op die afstand. Tot 2016 dus.

Toegegeven: die ellendige 10km kreeg en krijg ik maar niet meer onder de 50 minuten sinds de 49:29 op de Goudse Singelloop van 2013. Het is mijn minst favoriete afstand. Maar ook dat varkentje was ik vast wel weer eens. Maar nu even niet. Ik bedoel: de laatste tijd liep ik geen 10km’s meer, en voorlopig gaat dat er ook niet van komen. En de 15km-lopen: die waren in 2014 en 2015 steevast rond de 1 uur 20 minuten blijven hangen, waardoor ik de overtuiging had gekregen dat dát dan ook wel een beetje het plafond was.

De laatste tijd gaat het echter wel érg lekker met het hardlopen. De noeste arbeid als voorbereiding voor de marathon van Leiden lijkt mij vleugeltjes te geven tijdens de wedstrijdlopen die ik (als wedstrijdtraining) toch nog blijf doen. De drie eerder genoemde halve marathons getuigden daar al van. En zo toog ik met het nodige zelfvertrouwen naar de Reeuwijkse Hout om eens te kijken of ik onder de 80 minuten kon duiken. In november 2014 was mij dat tijdens de Klaverbladloop in Zoetermeer voor het laatst gelukt.

Na alle gebruikelijke en ingesleten rituelen (banaan, plassen, inlopen, plassen, water, plassen, schietgebedjes richting Mekka, laatste keer plassen) werd ik om 13:30 uur scherp samen met mijn 170 medelopers weggeschoten voor de afsluitende afstand van 15km. Ik voelde mij buitengewoon goed en nam een comfortabel doch niet al te laag tempo aan. Na 1 kilometer schrok ik wel een beetje: 4:58 stond er op de teller, voor een betrekkelijke slow starter als ik eigenlijk véél te snel. Maar ja: het ging lekker, ik had mij aan kop genesteld van een klein groepje, dus ach waarom zou ik nu in de ankers gaan? Enfin, ik besloot om toch maar een klein beetje te temporiseren waardoor de kilometertijden nèt boven de 5 minuten uitkwamen.

Tobatleet langs de Surfplas

Het was eigenlijk totaal niet nodig, maar ik blééf onderweg maar denken: wanneer ga ik de tol betalen voor deze brute snelheden? Maar het gebeurde tijdens deze race simpelweg niet. Reeds gauw had ik het groepje verlaten op weg naar nieuwe mikpunten – een strategie die mij wel ligt en die op deze middag wonderwel uitpakte. Al bezemend, kloppend, vegend en zuigend buffelde ik er kilometer na kilometer uit in steeds buitengewoon prettige tijden. En na 9 kilometer had ik al zoveel gewonnen op het ‘schema’ van de 1 uur 20 minuten dat ik wist dat ik me wel héél veel verval kon veroorloven. WOW! Met die wetenschap vloog ik over de paden rond de grootste van de Reeuwijkse Plassen, genaamd Broekvelden/Vettenbroek, maar in de volksmond: De Surfplas.

De laatste paar kilometers waren zwaar, héél zwaar. Maar de tijden op die kilometers doken tóch weer lekker onder de 5 minuten, waardoor ik wist dat het wel gebeiteld zat. Ook het verschalken van menig hardloper-doodloper bleef doorgaan tot aan de eindsprint. Dat hielp.

Met gezwinde spoed stoof ik over de finishmatten in een netto tijd van 1:16:30 – een heerlijke tijd waarmee het oude New-Era PR (volgt U het nog?) op deze afstand met bijna 3 minuten verpulverd werd! Nodeloos te zeggen dat dit mij buitengewoon veel vreugde schonk en dat het een enorme tankbeurt van vertrouwen bleek.

De volgende loop op mijn wedstrijdkalender brengt mij op 10 april in Den Helder, inderdaad: de plaats waar schrijver dezes in het Jaar des Heeren 1961 ter wereld kwam.
In dit notoire tochtgat zal ik, onder andere langs de zeepromenade van Huisduinen tot aan Land’s End, trachten de Halve van Den Helder te voltooien. A Running Trip down Early Memory Lane dus! Daarbij (vind ik) hoef ik niet meer ten koste van alles een mooie tijd te lopen. Alles staat dan in het teken van 22 mei: mijn marathondebuut in Leiden. Geen gekke dingen meer doen, geen onnodige ongemakken oplopen…

Gepost op Looptijden.nl door Peter de Haan op maandag 21 maart 2016 22:36

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.